Długie, mroźne, leniwe wieczory trwają w zaparte. Zimowa aura nie zachęca nas szczególnie do wychylania nosa spod ciepłego koca, a co dopiero wyjścia na dwór. Czyż nie każdy marzy o ciepłym łóżku i herbacie z cytryną? A może coś bardziej rozgrzewającego i wzmacniającego? Co może lepiej rozgrzewać, niż malinówka z naszych domowych, hodowanych malin?
Nalewka malinowa oprócz dużych walorów smakowanych i zdrowotnych, ma również piękny, czerwony kolor i aromat świeżych malin. Na chwilę możemy powrócić myślami (i smakiem) do słonecznego, pięknego lata. W moim przypadku jest ona przede wszystkim zbawienna podczas pierwszych oznak przeziębienia, już wiele razy podniosła mnie z niejednej choroby, a szczególnie bólu gardła. Przepis jest sprawdzony i przede wszystkim smaczny. Przekonajcie się sami!
Sok z malin wyciskany w wyciskarce do owoców lub sokowniku. Cukier zalewamy wodą, dodajmy wanilię, sok i skórkę z cytryny, podgrzewamy stale mieszając, aż do rozpuszczenia się składników. Sok z malin mieszamy z ciepłym syropem, dodajemy wódkę i dobrze mieszamy. Następnie przelewamy do dużego słoja lub butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy nalewkę na miesiąc. Po tym czasie przefiltrowujemy i przelewamy do czystej butelki. Gotowe!
No dobrze, malinówka zrobiona - pyszna i aromatyczna. A Wy, macie w swoich ogrodach krzewy malin? Jeżeli nie, to przeczytajcie polecane odmiany i jaka jest ich uprawa. A wiosną szybciutko zabierajcie się do ich sadzenia. Uwierzcie - watro mieć kilka sadzonek w swoim ogrodzie.
Macie piękne, dekoracyjne ogrody i uważacie, że krzewy owocowe zakłócą ich harmonię i styl? Nic bardziej mylnego! Obecnie trendem jest wkomponowywanie krzewów malin, czy borówki wysokiej - amerykańskiej (pięknie przebarwiające się liście na jesień) w strefy roślin ozdobnych. Roślina owocowa jest otoczona dekoracyjnymi gatunkami, przez co nie wygląda oderwana od całości i staje się również ozdobą. Strefy warzywników oddziela się również niewysokim żywopłocikiem, aby delikatnie odgrodzić strefę gospodarczą ogrodu od rekreacyjnej, czy reprezentacyjnej. Coraz częściej wykonuje się także ozdobne, betonowe bądź drewniane donice w których hoduje się warzywa i owoce. Jak widzie, pomysłów na zaaranżowanie strefy sadowniczo-gospodarczej jest bardzo wiele, wybierzcie takie rozwiązanie, które będzie dobrze komponować się i po prostu pasować do stylu Waszego ogrodu.
Zaufajcie mam, średnio aż 70% naszych klientów chce w swoich ogrodach mieć niewielkie, wyznaczone miejsca na domowy sadownik, warzywnik czy miejsce na zioła. W obecnych czasach, gdzie ilość modyfikowanej i pryskanej pestycydami żywności doprowadza nas o zawrót głowy – wcale mnie to nie dziwi. Jak sami zapewne zauważyliście liczba takich klientów jest niebywale duża. Widać dzięki temu zmieniające się podejście do funkcjonalności i przeznaczenia ogrodów, połączenie roli ozdobnej, wypoczynkowej z tą praktyczną. Otwarcie się na nowe, uznawane jeszcze do niedawna, niemodne tendencje.
Warto zmówić uwagę na czas dojrzewania malin. Maliny letnie owocują na pędach zeszłorocznych, przez co mogą być też wrażliwsze na mrozy. Ich owoce dojrzewają wcześnie, a smacznymi owocami będziemy mogli się cieszyć już końcem czerwca. Z kolei maliny jesienne dojrzewają na pędach jednorocznych, gdzie owoce zaczynają pojawiać się już w połowie sierpnia.
Maliny czerwone, żółte czy czarne? Letnie czy jesienne? Jakie odmiany wybrać…
1. Malina ‘Polka’ – czas owocowania: połowa sierpnia do pierwszych przymrozków. Jedna z najpopularniejszych odmian czerwonej maliny o bardzo smacznych, dużych, plennych owocach. Odmiana odporna na zamieranie pędów, gnicie owoców oraz szkodniki: kistnika i kwieciaka malinowca. Odmiana jesienna.
2. Malina ‘Polana’ – czas owocowania: połowa sierpnia do pierwszych przymrozków. Bardzo popularna, polska, licencjonowana odmiana czerwonej maliny. Bardzo smaczne, duże, zwarte owoce. Odmiana użyteczna zarówno dla działkowiczów, jak i hodowców, ze względu na duże zbiory owocu. Odmiana jesienna.
3. Malina ‘Polesie’ – czas owocowania: koniec lipca do początku października. Odmiana o smacznych owocach. Wytrzymała na zamieranie pędów i gnicie owoców, dzięki czemu bardzo przydatna do mrożenia i przetwórstwa. Odmiana jesienna.
4. Malina ‘Octavia’ – czas owocowania: sierpień. Odmiana angielska. Odmiana letnia o późnym okresie owocowana, przez co uzupełnia ona lukę pomiędzy końcem zbiorów malin letnich a początkiem zbiorów malin jesiennych. Malina o wybitnie smacznych, plennych, deserowych owocach! Odmiana letnia.
5. Malina ‘Benefis’ – czas owocowania: połowa lipca. Charakterystyczne, lekko wydłużone owoce – bardzo smaczne. Odmiana cechująca się dużą mrozoodpornością i odpornością na szkodniki. Bardzo obficie owocująca. Odmiana letnia.
1. Malina ‘Poranna Rosa’ – czas owocowania: początek września. Jedna z najbardziej znanych u nas odmian żółtej maliny o słodkich owocach. Odmiana polska o dużej wytrzymałości na choroby i przemarzanie. Sadzona również ze względów dekoracyjnych. Odmiana jesienna.
2. Malina ‘Golden Queen’ – czas owocowania: wrzesień. Odmiana o pysznych, intensywnie żółtych owocach, idealnych do deserów. Odmiana jesienna.
3. Malina ‘Fallgold’ – czas owocowania: wrzesień. Odmiana o jednych z najsłodszych owoców. Piękny, intensywny kolor malin i bardzo bogate owocowanie.
Odmiana jesienna.
1. Malina ‘Bristol’ - czas owocowania: druga połowa lipca. Odmiana amerykańska – jedna z najlepszych czarnych odmian. Niebywale zbliżona owocami do jeżyny. Owoce średniej wielkości, podobnie jak u jeżyny potrzebują dotrzymania na krzewie w celu pełnej dojrzałości, a co za tym idzie większej słodkości i aromatyczności. Malina dość intensywnie się rozrastająca, potrzebuje również podpór ze względu na duże przyrosty. Odmiana lenia.
2. Malina ‘Jewel’ – czas owocowania: lipiec. Stosunkowo mało popularna odmiana czarnej maliny, mino swoich dużych i smacznych owoców oraz swojej dużej odporności na choroby i przemarzanie. Owocuje bardzo obficie. Odmiana letnia.
3. Malina ‘Litacz’ – czas owocowania: koniec czerwca. Polska, szybkorosnąca odmiana czarnej maliny z dość licznymi kolcami. Owoce dużych gabarytów. Czyż nie jest ciekawe, zamiast klasycznych, czerwonych malin mieć w ogrodzie choćby jeden okaz takiej czarnej odmiany? Odmiana letnia.
Czego potrzebują maliny do odpowiedniej uprawy? Przede wszystkim miejsca nasłonecznionego, bez tego czynnika osobniki będą bardzo słabo owocować, a owoce nie będą słodkie i aromatyczne. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna (ale nie piaszczysta), lekko kwaśna (pH w granicach 5,5-6,5) oraz bogata w składniki odżywcze. Pamiętajmy zatem o ich nawożeniu w azot, magnes, potas i fosfor. Maliny lubują się również w wilgotnym podłożu, jednak nie będą rosnąć na glebach zbyt wilgotnych, o wysokim poziomie wód gruntowych. Odmiany mniej odpornych malin na mrozy kopczykujemy na zimę.
Maliny, aby cieszyły nas obfitym owocowaniem, potrzebują systematycznego, corocznego cięcia. Maliny letnie tniemy przycinając pędy owocujące przy ziemi zaraz po skończeniu owocowania. Natomiast wszystkie pędy malin jesiennych przycinamy wiosną bądź jesienią zaraz przy ziemi. Uwaga: przy odpowiednim cięciu maliny jesienne będą powtarzały owocowanie, latem na pędach dwuletnich i jesienią na pędach jednorocznych. Jesienią pędy jednoroczne skracamy poniżej miejsca owocowania, a w kolejnym roku usuwamy je po owocowaniu. Warto jednak zrezygnować z owocowania na pędach dwuletnich, ze względy na mniejszą obfitość plonów.
Oby niedługo zawitała do nas wiosna, a sadzenie ruszyło pełną parą, również i malinowych chruśniaków… Czekamy, czekamy, czekamy z niecierpliwością!
Ania Tatoń - Gąsiorowska